IMC – India meets Classic presents …

… radio shows for Indian (Music) Culture

Holland: ARTE GANZA FESTIVAL (25-27 Sept 2009)

Posted by ElJay Arem (IMC OnAir) on September 19, 2009

Arteganza Festival (interview)

Hassan Elammouri \ Directeur, Arteganza Festival \ 10 september 2009

ArteGanza-Festival--Hassan-Elammouri-Directeur-10092009-1

Hassan Elammouri is een man met een missie. De welbespraakte Vathorster van Marokkaanse afkomst wil de wereld een stukje dichterbij brengen. ‘Cultuurfreak’ als hij is, besloot hij daarom een wereldmuziekfestival te gaan organiseren. Hij geeft het de naam ArteGanza mee wat staat voor de verweving tussen kunst en culturen. Plaats van handeling: Vathorst, om precies te zijn rondom De Kamers.

Nee, het wordt geen simpel eendaags festivalletje met alleen wat leuke muziek waar mensen zich mee kunnen vermaken. “Natuurlijk, bezoekers mogen met volle teugen genieten van wat ze meemaken bij ArteGanza er is genoeg te zien en te horen“, aldus de 44-jarige Elammouri. “Ik organiseer dit festival dan ook om de diversiteit, levendigheid en het specifieke karakter van de culturen van de wereld aan te moedigen en zo de culturele uniformiteit, het consumentisme en een toenemende intolerentie voor het marginale tegen te gaan. Ik ben een cultuurconsument die iets wil meenemen en wil ontdekken op een festival want naar mijn mening vergroot dit het mondiale bewustzijn. Het is eigenlijk een vorm van educatie en ontwikkeling van een individu”.

ARTE-Ganza-Festival-Festival-Poster-small-2009-1De algemeen en artistiek directeur van ArteGanza wil met dit festival dat de diversiteit van culturen zichtbaar gemaakt wordt en gevierd wordt.”De samenleving verhardt, dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Om bij te dragen aan de dialoog tussen mensen uit verschillende culturen, wordt op het festival door middel van een intensief proces van artistieke producties geprobeerd mensen meer begrip voor elkaar’s verschil en cultuur te laten krijgen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Daanaast wil Arteganza deelnemen in het waarborgen van de verschillende wereldculturen, door middel van onderzoek en het vastleggen van het ongrijpbare culturele erfgoed”. Een andere drijfveer voor Elammouri is dat er zijns inziens structureel te weinig  aanbod van andere culturen die Amersfoort rijk is te zien is in de programmering van diverse activiteiten. Gezien het feit dat veertien procent van de Amersfoorters niet van westerse afkomst is, vind ik dat er zo een grote groep niet bediend wordt”.

Elammouri is nu enige jaren in Vathorst woonachtig, na eerst in Nieuwland te hebben gewoond. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. “We wilden groter wonen en Vathorst leek ons een aantrekkelijke wijk. En we zijn niet teleurgesteld. Hoewel Vathorst als wijk bij Amersfoort hoort is het eigenlijk een stad in wording”. Hij werkt bij de gemeente Amersfoort, op de afdeling Stedelijk Beheer en Ontwikkeling.

Van jongs af aan bezocht Elammouri al het theater. Hij noemt zichzelf een ‘cultuurfreak’. “Muziek, theater, kunst en dans, hebben altijd mijn interesse gehad, ik kom dus overal”, vertelt hij. “Ik heb bij verschillende culturele waaronder de Kamers mee geholpen bij het adviseren, organiseren en programmeren van verschillende evenementen en activiteiten.  Ik heb mij altijd hard gemaakt voor een gevarieerde programmering. Bezoekers vinden het altijd de moeite waard om eens iets heel anders te horen, te zien en anders te beleven”.

Waarom heeft Elammouri er voor gekozen dit festival in Vathorst te houden en niet in de Amersfoortse binnenstad? “Ik wil anders dan de gangbare traditie om alleen de binnenstad te gebruiken het feest en daarmee de cultuur naar de wijk brengen, bij mensen in de achtertuin. Het festival VathorstNOW! heeft laten zien dat een feest in de wijk succesvol kan zijn. De keuze is op Vathorst gevallen omdat de slogan, ‘Een wereld van verschil’ mij erg aanspreekt. Ik wil daarom de verschillende werelden en de schoonheid daarvan op één plek samenbrengen”.

De programmering van ArteGanza Festival is rond, het belooft een onvergetelijke weekend te worden. Elammouri is nu nog slechts bezig met het afronden van diverse zaken. De organisatie verwacht in het eerste jaar ongeveer drieduizend bezoekers. “Dat is realistisch”, denkt Elammouri. Ter vergelijking: VathorstNOW! trok twee weken geleden tienduizend mensen. “Op die schaal denk ik nu zeker nog niet. Wij zijn blij met de fondsen en sponsoren die in mijn verhaal geloven. Mijn doel is dat het over vier à vijf jaar helemaal staat en dat het een permanent festival in Amersfoort wordt. Volgens mij wordt dit een feest dat je met geen enkel excuus wilt missen!”.

ArteGanza duurt van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september. Meer informatie over het festival is te vinden op de website http://www.arteganza.nl. Het festival is gratis, afgezien van programmaonderdelen die in De Kamers worden gehouden.

Vathorst.nu
Jannes Bijlsma

bharati_img001_1243515400

(Source: 09/2009 – ArteGanza Festival)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: